Colectarea şi valorificarea deşeurilor din plastic


Producţia de plastic a crescut considerabil în ultimii ani. Dacă în 1950 se vorbea despre 1,5 milioane de tone, la o diferenţă nu foarte mare de timp, producţia la nivel mondial a crescut cu aproximativ 320,5 milioane de tone. Uniunea Europeană, încă din urmă cu câţiva ani, a început să ia măsuri în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri de acest fel.

Pe lângă impactul negativ pe care deşeurile din plastic îl au asupra mediului înconjurător, este important de ştiut şi faptul că numeroase reziduuri de acest tip ajung în mari şi oceane, fapt ce cauzează şi mai multe pagube în ceea ce priveşte viaţa acvatică.

Cantitativ, se consideră ca reziduurile ce provin din diferite surse care nu pot avea un impact atât de mare. Cu toate acestea, trebuie conştientizat faptul că schimbarea va începe cu oricine produce deşeuri din plastic, aşa că nu este bine să se ignore responsabilitatea individuală.

Tipurile de plastic folosite pot fi identificate prin diverse simboluri imprimate direct pe anumite produse sau cel puţin pe ambalajul lor. Există 7 tipuri de astfel de etichete. Elementul lor comun este un triunghi format din 3 săgeţi curbate. Diferenţa apare la numărul din centrul formei geometrice, fiecare cifră (de la 1 la 7) reprezentând o categorie a materialului după cum urmează:

1 - Polietilen tereftalat (cunoscut drept PET)
2 - Polietilen de mare densitate (sau HDPE)
3 - Policlorura de vinil (sau PVC)
4 - Polietilen cu densitate mică (sau LDPE)
5 - Polipropilen (sau PP)
6 - Polistiren (sau PS)
7 - Altele

Colectarea şi valorificarea deşeurilor din plastic este posibilă cu ajutorul companiei Klaussenburg Recycling GmbH.

Ce se întâmplă cu deşeurile din plastic după procesul colectării?


După procesul de colectare, deşeurile din plastic, fie ele sticle, pungi, caserole, pahare, sunt transportate, iar, ulterior, depozitate. Activităţile continuă cu selectarea lor în funcţie de categorie ori culoare. Apoi, va avea loc balotarea, fapt care are la baza comprimarea lor.

În urma acestui proces, pachetele urmează să parcurgă drumul către reciclatorii finali, care vor valorifica deşeurile.

Toate aceste activităţi împiedică plasticul produs de agenţii economici să ajungă în mediul înconjurător. Astfel, fiecare persoană juridică va lua parte la strategia europeană de protejare a planetei.

Reciclarea deşeurilor din plastic este un lucru esenţial, fiind o normă europeană la care orice agent economic trebuie să se conformeze, mai ales din punct de vedere legislativ.