Colectarea şi distrugerea deşeurilor din plastic nereciclabil


Plasticul este unul dintre cei mai mari duşmani ai mediului. Principalele cauze care au dus la această situaţie sunt volumul extrem de mare de produse din plastic nereciclabil folosite în mod constant şi gestionarea defectuoasă a deşeurilor după utilizare.

În acest caz, se adăugă şi o informare deficitară care împiedică distingerea corespunzătoare a tipurilor de plastic, reciclabil sau nereciclabil. Astfel, este esenţială cunoaşterea produselor din plastic nereciclabil, precum şi modurile în care se colectează şi se distrug pentru a eficientiza gestionarea deşeurilor şi a reduce impactul dăunător pe care acestea îl au asupra mediului.

Care sunt deşeurile din plastic nereciclabil?


Chiar dacă cele mai multe produse din plastic pot fi reciclate şi reutilizate sub diverse forme, există situaţii în care ele nu trebuie să mai fie folosite. Prin urmare, după prima folosire, acestea trebuie colectate şi distruse.

Produsele din plastic şi recipientele din plastic conţin un simbol triunghiular, ce oferă informaţii referitoare la gradul de reciclabilitate.

O categorie deosebită o reprezintă plasticul contaminat. Mai exact, toate produsele din plastic, precum pungi şi sticle folosite pentru a depozita alimente sau obiecte uleioase ori unsuroase, trebuie direcţionate către colectare, urmând să fie distruse definitiv.

În categorie se mai pot încadra produsele greu reciclabile care presupun costuri şi eforturi prea mari pentru a fi reintegrate într-un ciclu de utilizare (cum ar fi polistirenul - PS sau produsele din plastic de categoria 7 - care reprezintă un amestec de materiale).

Colectarea deşeurilor din plastic nereciclabil


Procesul de colectare a deşeurilor din plastic nereciclabil este simplu. Trebuie urmată regulă de bază a tuturor deşeurilor nereciclabile. Astfel, ele trebuie depozitate în recipiente speciale, separate de restul reziduurilor.

După colectare, deşeurile ajung în centrul logistic Klaussenburg Recycling GmbH, unde trec printr-un nou filtru de sortare şi procesare prin balotare. Următorul pas este trimiterea lor către valorificarea energetică.

Distrugerea deşeurilor din plastic nereciclabil


Cea mai populară metodă de distrugere a deşeurilor din plastic nereciclabil este incinerarea. În acelaşi timp, incinerarea deşeurilor nereciclabile de orice fel este folosită ca metodă de obţinere a energiei electrice.