Colectarea şi eliminarea deşeurilor textile
Există tomberoane speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor din sticlă, plastic şi hârtie, dar cu deşeurile textile ce se întâmplă? Puţini dintre români îşi pun această întrebare, întrucât, la nivel naţional, colectarea şi eliminarea deşeurilor textile este slab promovată.
Compania Klaussenburg Recycling GmbH trage un semnal de alarmă, prin care doreşte să atenţioneze populaţia că depozitarea deşeurilor textile în gropile de gunoi este extrem de dăunătoare. De exemplu, în procesul de descompunere, lâna degajă un gaz cu puternic efect de seră, denumit metan.
Deşi 95% dintre deşeurile textile care sunt aruncate la groapa de gunoi ar putea fi refolosite, în România, doar un mic procent din acestea sunt valorificate. Astfel, industria textilă creează în permanenţă produse noi, lucru deloc benefic, deoarece este necesară utilizarea unei cantităţi mari de apă, de energie şi de substanţe chimice, care afectează puternic mediul înconjurător. Doar prin reciclarea unui kilogram de bumbac s-ar putea economisi 20.000 de litri de apă, întrucât aceasta este cantitatea necesară pentru a cultiva şi a creşte planta.
Cum se colectează deşeurile textile cu ajutorul companiei Klaussenburg Recycling GmbH?
La fel ca în cazul celorlalte tipuri de materiale reciclabile, textilele trebuie depozitate selectiv de către societăţile care produc astfel de deşeuri. Ulterior, se poate semna un contract între compania Klaussenburg şi persoana juridică care solicită colectarea şi reciclarea. De comun acord, se va stabili la ce interval de timp se face colectarea, ţinând cont de cantitatea generată de client.
Cantitatea minimă pentru care se poate solicita o comandă de colectare este de 500 de kilograme de deşeuri. În cazul unei cantităţi mai mari, Klausseburg oferă containere speciale de colectare. De asemenea, pentru companiile care depăşesc peste 9.000 de kilograme, sunt puse la dispoziţie echipamente presscontainer acţionate electric.
Compania Klaussenburg Recycling GmbH oferă servicii integrate, aşadar, după colectarea deşeurilor, urmează o serie lungă de etape:
- Transportul deşeurilor
- Depozitarea deşeurilor
- Sortarea deşeurilor
- Balotarea deşeurilor cu utilaje specifice
- Transportul şi valorificarea deşeurilor către reciclatorii finali
Procesul de valorificare este monitorizat în permanenţă, întrucât Klaussenburg are în vedere încheierea ciclului de reciclabilitate, obiectivul final al întregii operaţiuni desfăşurate.
În final, din unele deşeuri textile vor fi obţinute fire noi şi vor fi reutilizate, iar din altele se vor face diferite produse, cum ar fi umplutură pentru scaunele tapiţate, covoare, lavete, paturi industriale şi chiar termoizolaţii.