Colectarea şi valorificarea deşeurilor din carton


În România, cel puţin o treime din deşeurile aruncate la gropile de gunoi sunt din hârtie şi carton. Deşi acestea se degradează destul de repede şi nu poluează foarte mult, fac rău mediului înconjurător: doar pentru obţinerea unui singur kilogram de hârtie sunt necesari aproximativ 325 de litri de apă. Mai mult decât atât, producţia în masă de hârtie şi carton duce la tăierea arborilor şi la defrişarea unor zone imense, un alt factor ce agravează stadiul de poluare.

Ambalajele din carton sunt fabricate din celuloză scurtă, aşadar reciclarea lor poate salva milioane de copaci în fiecare an. Cartonul rezista, în medie, la patru cicluri de reciclare fără să îşi piardă din proprietăţi, ceea ce înseamnă că acelaşi material poate fi reutilizat de până la cinci ori.

Întrucât legislaţia din domeniu este complexă, iar riscurile pe care le implica nerespectarea sa sunt multiple, compania Klaussenburg Recycling GmbH oferă clienţilor săi şi consultanță, pentru a respecta, în primul rând, legile, dar şi pentru a beneficia de cele mai bune soluţii personalizate.

Cum se colectează şi reciclează cartonul?


Pentru o colectare corectă a cartonului, Klaussenburg recomandă tuturor clienţilor ca deşeurile din această categorie să fie uscate, curate şi nepătate cu resturi alimentare. În cazul în care doar o parte este murdară, poate fi îndepărtată şi colectată cu deşeurile menajere, iar restul cu deşeurile de carton. De asemenea, pentru a ocupa mai puţin spaţiu, se poate împături şi turti.

Poate fi colectat orice tip de carton, atât simplu, cât şi ondulat, dacă sunt respectate regulile de mai sus. De asemenea, ambalajele care au detalii din plastic sau benzi adezive trebuie eliminate în prealabil. În cazul cutiilor de lapte sau de suc, din cauza faptului că suprafaţa de carton este acoperită cu o folie protectoare din aluminiu şi material plastic, trebuie colectate separat, în containerele pentru plastic.

Societăţile producătoare de deşeuri din carton nu trebuie decât să le depoziteze selectiv, iar în urma unei solicitări făcute companiei Klaussenburg, în 24, maxim 48 de ore, o echipă specializată va colecta materialele adunate. Astfel, se procedează şi în cazul celorlalte tipuri de deşeuri existente. Ulterior, acestea ajung în centrele Klaussenburg Recycling GmbH, unde sunt supuse unor procese specifice, iar apoi sunt transportate către fabricile de reciclare pentru a intra în procesul de valorificare.